Wat bepaalt de kwaliteit van koel- en diepvrieskleding?
Arbeidsprestaties nemen aanzienlijk af als de werkomstandigheden zwaar zijn. Dat geldt zeker bij extreme koude zoals in de buitenlucht bij winterse omstandigheden en in koel- en vriescellen. Behalve de risico’s op slechtere prestaties, neemt de kans op arbeidsongevallen en uitval door ziekte aanmerkelijk toe. Werkgevers begrijpen heel goed dat veilige en comfortabele koel- en vrieskleding niet alleen goede bescherming biedt, maar ook een bijdrage levert aan het voorkomen van uitval door ziekte en de verlaging van arbeidsongevallen. Maar hoe bepaal je de kwaliteit van koel- en diepvrieskleding?
Meerdere beschermende lagen
Een meerlaags kledingstuk beschermt niet alleen tegen directe koude, maar zorgt er ook voor dat de lichaamswarmte wordt bewaard.
Bescherming tegen vocht, water en wind
De buitenlaag van koel- en diepvrieskleding dient te beschermen tegen wind, regen en vocht. Tegelijkertijd dient vocht van binnen te kunnen verdampen. Polyamide en polyester zijn daarvoor uitstekende materialen.
Thermische isolatie
Een goede thermische isolatie zorgt ervoor dat de door het lichaam geproduceerde warmte goed wordt vastgehouden. De dichtheid van wattine geeft de isolatiewaarde aan.
Ventilatie
Het lichaam produceert naast warmte ook transpiratievocht. Het is belangrijk dat dit vocht wordt afgevoerd en wordt opgenomen in een vochtopnemende tussenlaag.
Afwerking
Naast beschermende eigenschappen, is het van belang dat koel- en diepvrieskleding lang meegaat. Dat zie je terug aan afwerkingen zoals verstevigde stiksels, versterkte kniestukken, ritssluitingen en drukknopen van hoge kwaliteit en extra stevige kragen en manchetten.